Les Anxovetes

Frescor i salabror
Pau Planas

És dissabte al migdia, però als estudis 44.1 l'activitat no s'atura ni per un instant. Les Anxovetes tenen només un cap de setmana per enregistrar les 10 cançons que formaran part del seu segon disc i no hi ha temps per perdre. "Vam començar ahir gravant quatre temes, aquest matí n'hem gravat tres més i ens queda aquesta tarda i demà per acabar-ho d'enllestir", ens explica Marta Pérez només arribar. Pot semblar una bogeria, però no se les veu especialment preocupades pels temps. "És un volum de feina, sí, però en teníem moltes ganes, havíem assajat bé durant les últimes setmanes i són cançons que ja hem pogut anar practicant durant l'estiu" destaca Montse Ferrermoner.

Igual que amb el seu primer disc, la banda ha decidit gravar aquest segon d'una tirada, tot al mateix tems. "Fem tres o quatre preses de cada cançó i la que ens queda millor és la bona" explica Tona Gafarot. "El fet de fer-ho tot conjuntament fa que no es perdi aquella essència de directe que tant ens agrada i ens interessa conservar" continua. I és que la premissa a l'hora d'afrontar el nou disc la tenen clara: "Volem reflectir el que és un concert, bàsicament. Com ja vam fer amb En fresc [el seu disc de debut]" sentencia Ferrermoner.

De fet, bona part de les deu cançons les han defensat ja en directe durant la passada gira, però ja ens avisen que hi haurà "un tema propi i una cançó que no hem estrenat durant aquesta passada temporada". I, d'entre les peces ja conegudes pels seus seguidors, no hi faltaran "algunes de les cançons que a la gent semblava que més li agradaven i un parell de sardanes, que en el primer disc no n'hi havia cap". Musicalment, a més, també es reserven algun as a la màniga: "Hi ha un contrabaix que fa una sonoritat diferent i que sí que serà una sorpresa per al públic de Les Anxovetes perquè hi trobarà un so una mica més ple" destaca Salva Gallego.

El nou treball hauria de veure la llum entre els mesos de febrer i març i durà per títol "En sal". "Molt sovint ens diuen que interpretem les havaneres de manera fresca i amb un punt de salabror i volem que això quedi reflectit en els títols dels discos i també en la manera com els gravem i com els interpretem en directe" explica Gafarot. A partir de la primavera, doncs, tornaran a reprendre una gira que preveuen que mantingui el ritme d'aquesta temporada. Pocs grups poden presumir de tancar temporada d'estiu amb més de 50 concerts entre juliol, agost i setembre, com van fer aquest any, però Les Anxovetes no són un grup qualsevol. Des de la publicació del primer disc no han parat de créixer i s'han convertit en la gran revelació dels últims anys dins món de l'havanera, obrint aquest gènere a nous públics i nous espais i, de cares a l'any vinent, asseguren tenir ja tancades una vintena d'actuacions a hores d'ara.

"En el nou disc, volem reflectir el que és un concert, bàsicament"